Nem a Családok Éve Annahegyen! Miért?

Annahegyen nagyon sok kisgyermekes család él már, akik arra vágynak, hogy telkükön felépítsék családi fészküket vagy meglévő házukat felújítsák, bővítsék, korszerűsítsék vagy akár pályázzanak például ablakcserére. Mindez állami támogatásokkal elérhető LENNE!! (Csak néhány példa: CSOK, Államilag támogatott hitelek, állami pályázati lehetőségek) Annahegy üdülőövezeti besorolás miatt mindez elképzelhetetlen. Természetesen mindezt tapasztalatból mondom, mert 3 gyermekes családként mindez számunkra is elérhetetlen. 2016-ban a CSOK bevezetésekor ELSŐKÉNT vetettem fel a problémát, és levélben fordultam a Polgármesterhez illetve képviselőnkhöz. Az akkori képviselő-testület tárgyalni kezdte az ügyet amit Dr. Albert Gábor képviselő gyorsan fel is karolt és támogatta ő is ezt a kezdeményezésemet.
Számomra nagyon fontos volt akkor is és most is, mert ezáltal a fiatalok könnyebb otthonhoz való jutását segítenénk.
A képviselő-testület által 2016-ban megrendelt és elkészítetett hatástanulmány szerint, területünk túlzott népességnövekedését okozná a lakóövezeti átsorolás, így sajnos az átminősítés lehetőségének tárgyalásait 2018-ra halasztották, így sok fiatal család álma omlott össze. 2018-ban ebben az ügyben konkrét tárgyalás nem volt, sőt Albert képviselő szerint a reggeli dugók miatt, szerinte sem lenne jó Annahegy lakóövezeti átminősítését támogatni.
Figyelemmel kísérve az eseményeket és visszatekintve megállapíthatók a valós hatások.
2016-2017: népesség emelkedés folyamatos, ingatlanárak az agglomerációhoz képest rendkívül alacsonyak, ezért megemelkedett a vásárlási kedv, többnyire befektetők által, ami számtalan elhagyatott telkeket eredményezett. Tudunk arról is, hogy a régóta gazdátlan telkeket illegális beköltözők vettek birtokba. Környező települések beépítése folyamatos ezáltal az átmenő forgalom fokozatosan emelkedik.
2018-2019: Megalakul az Annahegyi Közéleti Egyesület. Cél többek között a lakóövezeti besorolás elérése, beépítési százalék emelése ezáltal a fiatal családok otthonteremtésének segítése. Ingatlanárak 20-25% emelkedésnek indultak, vásárlási kedv továbbra is emelkedik. Fiatal családok is érkeznek, de kisebb, családi segítséggel felújítással költöznek be a megvásárolt ingatlanba, várva a lakóövezeti átminősítést, valamint néhányan az eladott ingatlanjukból megkezdik az építkezést. Az elhanyagolt telkek száma csökken, a környező települések beépítése továbbra is folyamatos, ezáltal az átmenő forgalom drasztikusan megemelkedett. Az AKE kezdeményezései pozitív irányba felkészíti Annahegyet a lakóövezeti besorolásra. (Polgármesteri javaslat: 15% beépítési lehetőség 5 méter építménymagasság)
Összevetve megállapítható, hogy a lakóövezeti átminősítés nélkül is a népességszám emelkedik, ráadásul gyorsabban a kedvező ingatlanáraknak köszönhetően. Az átmenő forgalom és a város forgalmának reggeli zsúfoltságát, nem az Annahegy népességének emelkedése okozza, hanem a környező települések fejlődése, beépülése.
A Törökbálint Holnap egyesület megjelenésével Dr. Albert Gábor képviselő már NEM TÁMOGATJA a lakóövezeti átsorolás lehetőségét Annahegyen, ő üdülőövezet megtartását támogatja, hátat fordítva a fiatal családoknak és ezzel a területen működő Annahegyi Közéleti Egyesület céljait veszélyeztetve. Vajon miért változott meg a véleménye? Miért nem viseli szívén Annahegy lakosainak sorsát?
Vezetésemmel az AKE továbbra is tűzön-vízen átmegy a célok elérése érdekében, bár a választási eredmények nagyobb akadály hárítottak elénk! Tekintettel arra, hogy a képviselőnk más célt, irányt képvisel, nem tudunk vele együttműködni, és nincs is szükségünk rá.
Az AKE vezetőjeként, tárgyalásokat fogok kezdeményezni a 2020-as évben az Annahegyi családok érdekében, hogy elháruljon az akadály az állami támogatások igénybevételére. Tudva tudom, hogy a lakóövezettel természetesen az önkormányzat részéről kötelezettségek alakulnak ki, amit nem feltétlenül tud vállalni. Ezeket a kötelezettségeket az AKE, az átminősítés megvalósulása esetén nem követelné, eltekintene ettől, de ehhez lakossági egyetértés is szükséges!
Kérek minden Annahegyi lakost, telektulajdonost, hogy támogasson ennek a célnak is az elérésében! Aki nem csatlakozott csatlakozzon az AKE-hoz, hogy egységben érjük el céljainkat!!!
Köszönöm!

Cikk írója: Rudas Attila